tiistai 12. huhtikuuta 2011

tekijänoikeusasiaa

Mä tunnen yhden ihmisen, joka on sitä mieltä, ettei musiikinteolla pitäisi ansaita lainkaan rahaa. Mikä on siis mun mielestä väärin ajateltu. Sen takia mua myös hämmentää Piraattipuolueen tekijänoikeuksia koskevat mielipiteet; toki jos musiikintekijä itse haluaa jakaa ilmaiseksi musiikkiaan niin mikä ettei. Mutta monet eivät halua. Enkä nyt puhu suurten yhtiöiden omistamista miljoonia tuottavista artisteista tai yhtyeistä, vaan pienemmän mittakaavan muusikoista, jotka kenties tekevät jotain vähän valtavirrasta poikkeavaa musiikkia, tai muuten vain eivät nauti maailmanlaajuista mainetta.
En ole itse ikinä opetellutkaan lataamaan musiikkia. Jos jotain haluan kovasti kuunnella, niin ostan levyn. Nykyään tietty Spotify ja muut vastaavat helpottavat musan kuuntelua laillisesti huomattavasti. Mielestäni on hienoa, että maailmaan mahtuu kaikenlaista musaa, samaten kun muutakin taidetta ja kulttuuria. (ja tätä pitäisi mielestäni myös tukea! Lähtien ihan koulutuksesta; käsittämätöntä että taito- ja taideaineita yritetään karsia peruskoulujen tunneista.) Keikoilla käydessäni rahatilanteen salliessa ostan levyn, koska haluan, että kyseinen artisti/yhtye jatkaa musiikintekoa. Muusikotkin kuitenkin ihan oikeasti tekevät töitä asemansa ja musiikkinsa eteen, eivätkä kaikki rikastu samalla tavoin kuin muut. Ostan niitäkin levyjä, joita luultavasti saisin ilmaiseksi, esim. viimeisimmäksi ostin läheiseni uuden levyn. Koska mun mielestä se on hienoa, että ihmiset jaksaa tehdä musiikkia! Koska kaikilla ihmisillä ei ole musiikinkaan suhteen samat mieltymykset, eikä pidäkään olla, jää tietysti osa musiikista vähemmälle kuuntelulle - ja myös vähemmälle tuottavuudelle.
Piraattipuolueen sivuilla lukee seuraavaa :

 Perustelut tavoitteille ovat lyhyesti ilmaistuna seuraavat:
§  Yksityisestä kopioinnista ei ole yksilöille merkittävää haittaa. Siitä on yhteiskunnalle merkittävää hyötyä ja sen valvominen edellyttäisi yksityisyyden suojan romuttamista.

Kyllä mun nähdäkseni siitä on merkittävä haitta yksilölle, jos kyseisen yksilön kaikki tuotanto kopioidaankin ilmaiseksi. Mitä jää käteen? Ei keikoista niin hurjan paljon fyrkkaa saa,  jos ollenkaan, eikä niitäkään välttämättä ole jatkuvasti. Eivätkä kaikki saa apurahoja. Millä ajalla yksilö sitten tekee musiikkia, jos kaikki aika menee ns. normaalin työn tekemiseen ynnä muuhun vastaavaan.
Siinä mielessä oon samaa mieltä piraattien kanssa, että rangaistukset ovat liian korkeita, varsinkin kun vertaa ihmiseen suoraan kohdistuvien rikosten rangaistuksiin. Mutta me eletään, ikävä kyllä, yhteiskunnassa, jossa talousrikokset ovat rikoksista laadultaan katalimpia.. Ja toisaalta rikoksentekijät ovat hyvin tietoisia tekojensa laittomuudesta. Kyllä mäkin maksan sakot jos matkustan pummilla ja jään kiinni, vaikka ne sakot on hurjan korkeita. Mutta olen silloin itse valinnut laittoman matkustustavan.
Musiikki on tekijän omaisuutta, vaikkakin aineetonta. Ei autot, puhelimet tai kirjatkaan ole yleisessä jaossa. Tekijä myös useissa tapauksissa on eri kuin esittäjä, mikä unohtuu monilta. Musiikintekijän ainoa palkka maksetaan käyttökorvauksena, ja niin sen pitäisikin olla. Ei sitä rahaa muualta saa.
Jotta musiikkia on ylipäänsä olemassa tarvitaan siihen musiikintekijä. Sen jälkeen tarvitaan esittäjä. Keikoilla soittaminen on eri työtä, kuin teoksen tekeminen. Usein myös työntekijä on eri, esim. useat iskelmälaulajat jne.
Lopuksi lainaus nuorelta musiikintekijältä:
” Itse pidän aina siitä että sanotaan että musaa pitäis tehdä intohimosta, ei rahasta.. No mites kokki joka tekee ruokaa intohimosta, eikai sekään jakele ruokaa ilmaiseksi ja tee jotain muuta päivätyötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti