perjantai 17. huhtikuuta 2015

Jatkuva kasvu ja tuotteliaisuus.

Jatkuvasti puhutaan talouden kasvusta ja siitä, kuinka mikäkin asia tuottaa. Usein tulee tunne, ettei yksilö ole mitään, jollei se ole (tarkoin määriteltyjen kriteerien mukaan) tuottava. Aina pitää käydä töissä ja opiskella, tehdä muutama veronmaksaja lisää (kunhan olet kohtuullisen hyvin toimeentuleva hetero, ja mieluiten vieläpä kantasuomalaisen näköinen ja niminen). Työtäkin on monenlaista, on niitä niin sanottuja paskaduuneja, ja sitten on "kunnollisia" töitä. Kaiken päälle vielä taiteellisilla aloilla työskentelevät ("ihme hihhuleita kaikki tyyni, eiväthän ne edes tee oikeaa työtä").

Mikä on oikeaa työtä? Onko työn tekeminen nykyään jo niin suuri arvo itsessään, että työtä pitäisi tehdä palkattakin?

Kannustavat sosiaaliturvat jne. muut vastaavat ovat hyviä ainoastaan siinä tapauksessa, että ne koskee kaikkia. Jos työttömät laitetaan mihin tahansa töihin 9e/pv korvauksella on mielestäni varsin kohtuullista että esimerkiksi kansanedustajat tekevät samoin. On älytöntä vaatia toista tekemään ilmaiseksi työ, josta itse ottaisit palkan.

Entäs se jatkuva kasvu? Jos kulutuksemme jatkuu tähän tapaan, ei meille riitä enää useampikaan maapallo (ja ikävä kyllä niitä elinolot omaavia planeettoja on tällä hetkellä tiedossa vain yksi). Raja tulee vastaan. Meidän on muutettava kulutustottumuksiamme sekä yksilöllisellä tasolla että yritystasolla. Yrityksien voitot eivät saa mennä ekologisuuden edelle, siitä on säädettävä laissa (jonka noudattamista pitää myös valvoa).

Alkoi muuten soida taas päässä Pax Americanan Nuori ja syrjäytynyt tätä kirjoittaessani. Version huonolla äänen- ja kuvanlaadulla voitte kuunnella tästä. 

Tein muuten talouspoliittisen vaalikoneen, joka oli jäänyt vastaamatta aiemmin. Onneksi sain vinkin koneeseen, ja sen sai vielä täyttää, sillä koneessa oli hyvät kysymykset. Siellä myös vastasin mielipiteeni mukaisesti, että Suomen tulisi liittyä EU:n rahoitusmarkkinaveroon. Hesarin vaalikoneeseen on eksynyt joku virhepainallus ja siellä siis vastauksena väärin se, etten kannattaisi tätä. Harmikseni huomasi vasta tovi sitten. Talouspoliittisen vaalikoneen vastaukset minun osaltani löydätte tästä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti