maanantai 13. huhtikuuta 2015

pienpuoluepäivä

Ylellä on tänään pienpuoluepäivä. Kenties sen kunniaksi yle julkaisi "Kuka on oikeistolaisin, kuka liberaalein? - Katso, miten ehdokkaasi asettuu poliittiselle nelikentälle" jutun, johon ei ole otettu mukaan yhtään pienpuoluetta. Pitäisiköhän nyt itkeä vai nauraa?

(Aiemmin, eli 2011, Etyjin vaalitarkkailijat ovat jo huomauttaneet Yleisradiota siitä, että se antoi liian vähän näkyvyyttä eduskunnan ulkopuolisille puolueille.)

Ylipäänsä eduskuntapuolueet ovat etulyöntiasemassa vaaleissa. Puoluetuki mahdollistaa mm. massiivisen mainostuksen busseissa ja kadunvarsilla jne. Eduskunnan ulkopuolisille tukea ei heru, vaikka eikös juuri ns. heikoimmassa asemassa olevia pitäisi tukea enemmän (noin yleisestikin)?

Minusta olisi mielenkiintoista nähdä, minkälainen eduskunta ja hallitus muodostuisi, jos jokainen ehdokas saisi joko saman (pienen) summan vaalirahoitusta, tai vaihtoehtoisesti ei lainkaan. Jos kaikki ylimääräinen mainostaminen kiellettäisiin. Vain vaalikoneet, vaalitaulut, internet, ja jalkatyö kaupungilla olisi sallittua.
Olisikohan silloin enemmän merkitystä myös vaalien välisillä teoilla? Olisiko kansaa vaikeampi huijata uskomaan (useimmiten tyhjiin) lupauksiin?

Olisiko eduskunnan ulkopuolisilla puolueilla silloin tasavertaisempi mahdollisuus saada ehdokkaita läpi?

Vetoankin siis teihin, olkaa rohkeita ja äänestäkää eduskunnan ulkopuolista puoluetta! Mikäli nykymeno kyllästyttää, on älytöntä äänestää Arkadianmäelle niitä samoja tyyppejä ja puolueita kuin aiemminkin. Eihän muutosta tapahdu jos ihmiset eivät vaihdu. Lisäksi muistutan nyt yleisesti, että eduskuntavaaleissa äänestetään aina ensisijaisesti puoluetta.

Äänenne ei mene hukkaan. Ei, vaikka kukaan ei vielä pääsisikään läpi.

Yrjö Hakanen muuten kirjoitti äänten "hukkaan" menemisestä hyvän jutun, lukekaa se täältä.

Ennakkoäänestys päättyy huomenna. Muutama ihminen on kertonut jo minua äänestäneensä, kiitos heille rohkeille! Numero on edelleen 133 Stadissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti