torstai 2. huhtikuuta 2015

kolme asiaa

Maanpuolustus : Mielestäni Suomen pitäisi pysyä liittoutumattomana ja hoitaa diplomaattisuhteitaan sekä itään että länteen hyvin. Ei NATOA, eikä mitään EUn yhteistä armeijaa. Pohjoismaiden välistä yhteistyötä kannattaisi sen sijaan kyllä lisätä. Armeijan määrärahoja ei pitäisi lisätä. Siviilipalveluksen kestoa pitäisi lyhentää, ja Jehovan todistajia pitäisi kohdella samalla tavalla kuin muitakin totaalikieltäytyjiä. Armeija kuitenkin on syytä Suomella olla, sillä mikäli täällä ei ole omia sotilaita, tulee tänne takuuvarmasti muiden maiden sotilaita. Mieluummin siis omat kuin muiden. 
Armeijan koulutus voisi painottua kuitenkin tällä hetkellä mielestäni enemmän esimerkiksi erilaisien ekokatastrofien hoitoon ja kriisinhallintaan.

Lisäksi armeijaan liittyen lupasin ystävälleni nostaa esiin huolenaiheen rauhanturvaajien oikeudesta kunnolliseen jälkihoitoon. He tekevät työtä kriisipisteissä, ja heille kuuluu hoito valtion kustantamana. Olen iloinen rauhanturvaajana toimineen ystäväni avoimuudesta asiaa koskien, en ollut itse tullut edes ajatelleeksi asiaa. Kiitos siis siitä. 

Yrittäminen Suomessa : Kommunistit ja muut vasemman laidan kulkijat mielletään ilmeisesti usein (tai sitten olen vain törmännyt tähän mielipiteeseen tavallista useammin) melko yritysvastaisiksi. Henkilökohtaisesti minulla ei ole mitään yrittämistä vastaan itsessään. Olen sitä mieltä, että yrittäjät ansaitsevat kunnollisen sosiaaliturvan. Mikro- ja miniyrittäjillä on usein taloudellisesti todella haastavaa, ja varsinkin ikävien tapahtumien jälkeen pärjääminen vaikeaa. Yrittäjät on siis saatettava sosiaaliturvan piiriin, ja yhtenäistettävä muiden ihmisten kanssa niin että he, yrityksellä huonosti mennessä, saavat samanlaiset etuudet kuin normiduunarit jne. (Tämäkin hoituisi perusturvalla, jota SKP ajaa.) Lisäksi mikro- ja miniyrityksiä pitää tukea muutenkin enemmän, ja heidän on helpommin voitava palkata työntekijöitä (=tämäkin vaatii siis monesti tukea). Tämä tukisi työllisyyttäkin kätevästi. 

Opetus : Koulutuksesta ei saa leikata. Toimiva koulujärjestelmä on olennainen osa hyvinvointiyhteiskuntaa. Koulussa pitäisi olla tarpeeksi (osaavaa) henkilökuntaa; niin opettajia kuin koulunkäyntiavustajia, sekä oppilashuoltoryhmää (terveydenhuolto, kuraattorit, psykologit). Taito- ja taideaineita pitää tarjota peruskoulussa, niistä ei saa leikata. Pelkkä yleissivistys ei aina pitkälle riitä, ihminen tarvitsee taidetta, kulttuuria, urheilua jne. Toimiva ja tasa-arvoinen peruskoulu myös on tulevaisuuden säästöä. Opintotuki tulisi korvata perusturvalla, sillä opiskelijan työ on opiskella. Jos joku haluaa ja pystyy ohella töihin, on se ihan hieno juttu, mutta kaikki eivät syystä tai toisesta siihen pysty. Lukukausimaksut on ihan naurettava idea, joten niitä vastaan olen tietenkin myös. On myös käsittämätöntä että opiskelijat usein pakotetaan ottamaan lainaa, sillä esimerkiksi sossusta ei saa täydentäviä tukia ellei lainaa ole ottanut.
Erityisopetuksen tasoa ei saa laskea, siitä ei saa leikata. Jokainen ansaitsee mahdollisuuden koulunkäyntiin, oli sitten erityistä tukea tarvitseva tahi ei. 

Mainiota kansainvälistä autismitietoisuuspäivää kaikille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti