torstai 9. huhtikuuta 2015

kauppasopimukset

Tällä hetkellä yksi ehdottomasti huolestuttavimpia poliittisia asioita on neuvotteluasteella oleva EU:n ja USA:n välinen kauppa- ja investointikumppanuus (ttip), EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus (ceta), sekä kansainvälinen palvelukauppasopimus (tisa).

Näistä kuitenkin puhutaan varsin vähän, vaikka neuvottelut ovat olleet käynnissä jo pitkään (ceta- sopimuksen eduskunnan suuri valiokunta hyväksyi jo joulukuussa 2014). Kaikessa hiljaisuudessa poliitikot siis niin Suomessa kuin muuallakin ovat valmistelleet itselleen mainioita sopimuksia. Eikä niistä kannata kansalle kertoakaan, sillä riskit sopimuksissa ovat valtavat.

Mikä näissä sopimuksissa sitten on vialla? Lyhyesti sanottuna ne vievät meitä aina vain kauemmaksi demokratiasta. Voimaantullessaan sopimukset ohittaisivat kansallisen lainsäädännön.
Sopimuksen vaarana on myös se, että ihmisoikeudet ja ekologisuus jäisivät sijoittajien ja yhtiöiden jalkoihin vielä nykyistä pahemmin.

Esimerkiksi Australian ja Uruguayn rajoittaessa tupakan mainostusta esitti tupakkayhtiö Philip Morris valtioille miljoonien eurojen suuruiset korvausvaateet.
Lisäksi EU:ssa on paljon tiukemmat elintarvikelainsäädännöt kuin meren tuolla puolen, ja sopimuksen myötä ei voitaisi rajoittaa esimerkiksi GMO-ruoan ja hormonikasvatetun lihan tuontia.
Mikäli vahvistettaisiin myös Amerikkalaista patenttioikeuskäytäntöä vaarantuisi mm. lääkkeiden kohtuulliset hinnat, internetin vapaus ja yksityiselämän suoja.

Tässä siis vain muutamia esimerkkejä.

Sopimuksista on neuvoteltu suljettujen ovien takana, joka on jo lähtökohtaisesti väärin ja epäilyttävää, varsinkin kun ottaa huomioon kuinka laajat ja kauaskantoiset vaikutukset sopimuksilla voimaan astuessaan olisi.

Olen vahvasti kaikkia näitä sopimuksia vastaan.
SKP on myös näitä sopimuksia vastaan, ja niistä on maininta myös vaaliohjelmassa.
Toivon myös todella, että loputkin ihmiset heräisivät vastustamaan niitä, vaikka tietoa ei ihan joka tuutista aina tulekaan.

18. päivä huhtikuuta on maailmanlaajuinen toimintapäivä vapaakauppasopimuksia vastaan, ja ainakin minut löytää tuolloin osoittamasta mieltäni klo 14 lähtien Helsingin keskustasta. Linkki tapahtuman facebook-sivuille on tässä.

Lisää tietoa sopimuksista löydät esimerkiksi täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti